Tips katjes

Wist je dat katjes meesters zijn in het verbergen van pijn?

Katjes worden vaak aanzien als echte ‘plantrekkers’. Vergis je echter niet, soms hebben ze ons echt wel nodig! Gedraagt je viervoetertje zich plots anders dan gewoonlijk, dan is de kans groot dat ze ziek is, pijn heeft of last heeft van een ongemak. Signalen kunnen zijn: onzindelijkheid, agressie, meer of anders miauwen, meer teruggetrokken zijn, ... Doe je lieverd een plezier: merk je één van bovenstaande op of zegt je buikgevoel dat er iets niet juist zit, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts!

Eten, eetpotjes, ...

Bij katjes is het steeds heel belangrijk om het leven in de natuur zoveel mogelijk na te bootsen, dus ook op vlak van hun eten. Hiermee rekening houden heeft een positief effect op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Verder hechten deze viervoetertjes veel belang aan geuren, stellen ze hoge eisen in functie van hygiëne, hebben ze een grote nood aan verrijking, zijn het instinctieve jagers, …

Met bovenstaande in ons achterhoofd, hieronder enkele tips voor de kattenbaasjes:

-Kies voor eetpotjes in inox, glas of keramiek die breder is dan de snorharen van de kat. Zorg ervoor dat deze potjes steeds proper zijn, zonder deze te reinigen met sterk geurende producten.

-Katjes moeten constant brokjes (droogvoer) kunnen eten. Verdeel de aanbevolen hoeveelheid korreltjes echter in verschillende kommetjes en verspreid die in huis. Het aantal voerbakjes = aantal kattengroepen + 1. Zet de potjes op rustige plaatsen (in de schaduw). Let erop dat deze altijd bereikbaar zijn en dat alle katjes kunnen eten. Voorzie overal rond de eetmokken ongeveer 30 cm vrije ruimte en zorg ervoor dat de eetplaatsen zo’n 2 meter verwijderd zijn van de drinkplaatsen* en kattenbakken. Kies voor plaatsjes op de grond (bijvoorbeeld vlakbij de rustplaats van je kat) en plaatsjes in de hoogte.

-Geef katjes enkel katteneten (droogvoer, natvoer) en dus geen restjes van tafel, maar zorg voor voldoende afwisseling. Verwennen kan echter ook met kattensnoepjes of kattenmelk. Pas de soort (indoor, outdoor, light, speciale voeding op advies van de dierenarts, …) en de hoeveelheid (activiteit, overgewicht, …) voeding aan waar nodig. Een kat die te dik of te mager is kan wijzen op ziekte (of kan een ziekte ontwikkelen). Ook wanneer je een plotselinge verandering in gewicht of zin in eten opmerkt, kan er meer aan de hand zijn. Tijdig de dierenarts contacteren is de boodschap.

-Zet in op verrijking:

•Een anti schrokbak doet trager eten met als extra voordeel minder kans op braken, minder kans op de hik. Kan ingezet worden (onder toezicht!) bij agressie tussen katten tijdens eten.

•Een voerbal (of een lege eierdoos met wat droogvoer in) is leuk en voorkomt verveling. Ook kan je enkele brokjes ook gewoon verstoppen in huis.

-Er bestaan ook speciale eetbakken op de markt die mogelijk interessant kunnen zijn in specifieke situaties. Ik denk dan bijvoorbeeld aan:

•De ‘PetSafe® Smart Feed’ is internet-connected en bestuurbaar vanaf de GSM zodat er perfect kan ingespeeld worden op het aantal eten en het wanneer. Kan gebruikt worden bij schrokken, braken, hik.

•De ‘Microchip Pet Feeder’ werkt dan weer aan de hand van de chip (in de nek van de kat). Enkel de kat met de chip die toegang heeft, kan uit die bak (nat- of droogvoer) eten. Kan gebruikt worden bij gezinnen met meerdere katjes (speciale voeding voor één kat, één kat krijgt nooit de kans om te eten, je eigen kat die buiten ook een voederbakje heeft, …).

•De ‘NoBowl Feeding System™’ kan dan weer voordelen hebben bij braken, gedragsproblemen, gewichtscontrole, …

-Nog een heel belangrijke: speel* dagelijks correct met je huisdiertje en betrek eten eventueel in het spel (smijt bijvoorbeeld eens enkele koekjes weg, zodat je katje hierachter kan lopen).

-Ik ben een grote voorstander van positieve beloning (dus nooit straffen bij negatief gedrag, maar belonen bij positief gedrag) bij dieren. Bij katten is eten hierbij een heel goeie motivator. Dit belonen met eten moet echter op het exacte moment gebeuren wanneer het goede gedrag plaatsvindt, anders snapt de kat het niet. Hierbij is het ook belangrijk om consequent te handelen. Voedsel kan ook ingezet worden om een (extra) goeie band te creëren met je kat (door bijvoorbeeld een kattenkoekje uit je hand te laten eten). Daarnaast kan voeding ook gebruikt worden om iets negatiefs (zoals angst van bezoekers) in iets positiefs om te buigen (door elke bezoeker bijvoorbeeld een koekje te laten geven bij binnenkomst). Maar hierover later meer in detail.

-Bovenstaande is algemene info voor gezonde, volwassen katten. Kittens hebben bijvoorbeeld een heel ander dieet dan volwassen katten. Voor hele oude katjes onder andere maak je het beter wel makkelijk om aan eten te komen. Alles is dus afhankelijk van de kat als individu.

* Zie ook: ‘Wist je dat (correct!) spelen met je katje kattengedragsproblemen kan voorkomen én zelfs oplossen?’ en ‘Wist je dat katjes vaak te weinig drinken?’

Wist je dat (correct!) spelen met je katje kattengedragsproblemen kan voorkomen én zelfs oplossen?

Katten moeten kunnen jagen (= nabootsen door te spelen) met als resultaat:

-minder stress, frustratie, angst, verveling, overtollige energie

-meer zelfvertrouwen, voldoening

Probeer eens een kattenhengel van het merk Tabby Tijger (en speel in op het jachtinstinct van je kat: jagen, vangen, doden, eten):

-zwier hengel heen en weer / laat langs de grond slepen / beweeg onder kast, achter zetel (en varieer in snelheid), dit alles weg van kat (met minstens een meter tussen kat en hengel)

-laat kat pluimpje vangen door poot, bek

-zorg ervoor dat kat uiteindelijk beloningsspeeltje (ook van Tabby Tijger) neemt en berg de hengel op

-geef kat kattensnoepje / beetje natvoer en berg beloningsspeeltje op

Algemene tips m.b.t. spelen met je viervoetertje:

-laat nooit met je handen of voeten spelen

-houd het interessant: afwisseling van speelgoed (Tabby Tijger, balletje, propje papier, ...), afwisseling van spel, berg speelgoed na spelen op, speel mindful

-maak aantrekkelijk: dompel al het speelgoed in valeriaan of kattenkruid

-houd het veilig: berg speelgoed na spelen op, check of speelgoed niet kapot is, check of speelgoed veilig is

-speel in op voorkeur van kat: eerder muizen- of vogelvanger

-speel met één kat per sessie

-speel dagelijks enkele minuutjes

-catwheel voor katjes die veel overtollige energie hebben

-zorg dat kat voldoende energie kwijtspeelt, maar put niet uit (stop nog voor kat begint te hijgen)

-laat katje eten zoeken tijdens jouw afwezigheid: ‘Petsafe Slimcat’, lege eierdoos met enkele brokjes droogvoer in

De overgang van oud naar nieuw: vuurwerk - drukte in huis

Het vieren van oud naar nieuw... Leuk voor mensen, vaak zeer stresserend voor katjes (bezoek in huis, vuurwerk, …). We kunnen onze viervoeter hier echter wel een ‘pootje’ helpen om de stress deze avond tot een minimum te beperken:

-Houd je katje binnen, weg van de drukte en het lawaai buiten (massa al dan niet dronken mensen, vuurwerk, …).

-Zorg binnen voor een plaatsje waar je katje zich veilig voelt en zich kan terugtrekken als de drukte haar allemaal eventjes te veel wordt.

-Zorg ervoor dat de kattenbak, krabpaal, eten en drinken bereikbaar zijn voor je katje, zonder dat ze hiervoor moet passeren waar het druk is.

-Zorg dat je katje omringd wordt door haar eigen geurtje. Dit geurtje zit bijvoorbeeld in een ongewassen dekentje waar ze vaak op slaapt. Een kat die omringd wordt door haar eigen geur zal zich veel sneller op haar gemak voelen.

-Als je kat van nature heel gestresseerd is, zijn er in de handel middeltjes te verkrijgen om je kat te helpen rustig te worden.

-Verder kan je als baasje ook comfort bieden aan je katje als je merkt dat ze niet volledig op haar gemak is. Dit kan door bijvoorbeeld rustig tegen haar te praten.

-Natuurlijk is het voor bezoekers heel aanlokkelijk om je huisdiertje te willen knuffelen, maar een gestresseerde kat wordt hier alleen maar meer gestresseerd door. Durf als baasje aan je gasten te vragen om je viervoetertje met rust te laten.

Wist je dat katjes vaak te weinig drinken?

Dit kan nadelige gevolgen hebben op de gezondheid van je huisdiertje. Maar wij baasjes kunnen helpen:

-Kies voor een drinkpot (of overweeg een waterfontein) in inox, glas of keramiek die breder is dan de snorharen van je kat en zorg ervoor dat die steeds proper is (echter niet reinigen met sterk geurende producten)

-Plaats die waterbak op een rustige plaats in de schaduw, die altijd bereikbaar is en waar je kat vaak passeert

-Zet meerdere potjes verspreid over het huis (minstens aantal kattengroepen + 1)

-Zorg ervoor dat er overal rond de drinkbak ongeveer 30 cm vrije ruimte is en dat de drinkplaats zo’n 2 meter verwijderd is van eetbakje en kattenbak

-Geef enkel water. Het water (idealiter regenwater of gefilterd water) moet steeds vers en fris zijn. Melk is niet goed voor volwassen katten. Je kan je volwassen kat af en toe wel eens verwennen met speciale kattenmelk. Kittens hebben normaal gezien genoeg aan de moedermelk. Voor weeskatjes kan er speciale melkpoeder verkregen worden bij de apotheek.

Teveel drinken daarentegen is soms een teken aan de wand van een potentieel gezondheidsprobleem. Drinkt je kat opeens meer (bij normale temperaturen), dan is het aan te raden eens bij de dierenarts langs te gaan.

Heb jij, net als zovele andere kattenbaasjes, een gedrocht van een krabpaal in huis die niet gebruikt wordt? Let’s fix it!

-Voorzie zowel verticale (bv. kokosmat tegen de muur) als horizontale (bv. kokosmat op de grond) krabmogelijkheden.

-Verticaal: Je katje moet zich volledig kunnen uitstrekken en vanuit die positie haar nagels van boven naar beneden kunnen trekken (de paal moet dus ononderbroken hoog genoeg zijn of het objet tegen de muur moet hoog genoeg hangen). Vaak wordt hiervoor sisaldraad gebruikt als materiaal. Dat is goed, maar let er wel op dat de sisaldraad van boven naar beneden loopt en dus niet horizontaal. Zorg er in het geval van de paal voor dat die stevig genoeg is zodat de paal niet begint te wiebelen als je katje er tegen leunt.

-Horizontaal: Dit kan bv. een kokosmat (op de grond) zijn of een plankje op de grond in karton. Deze plankjes zijn idealiter wat gegolfd (afgevlakte halve acht) qua vorm en groot genoeg.

-Zorg voor meerdere krabplaatsen in huis die steeds makkelijk bereikbaar zijn voor je katje. Plaats die op de plaatsen waar je viervoetertje nu al krabt, op plaatsen waar je katje vaak komt of vlakbij de doorgang van buiten naar binnen (in het geval van een kattenluikje).

-Maak de krabobjecten (in het begin) extra aantrekkelijk door ze te betrekken in het spel met hengel en veer of door het object met kattenkruid te besprenkelen.

-Het hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Soms kan je het gewoon zelf maken of kan je een bestaande krabpaal aanpassen door er bv. een slaapplankje van tussen te halen zodat er één ononderbroken paal bekomen wordt.

-Verder bestaan er krabobjecten die zowel functioneel zijn voor je huisdiertje en mooi in jouw interieur passen. Of denk ook eens out of the box: waarom bv. geen boomstronkje in plaats van een sisalpaal?

Hoe wordt een katje graag geaaid?

-Laat je katje aan je (voorzichtig uitgestoken) hand ruiken. Geeft je viervoetertje een kopje aan je hand? Super! (Enkel) dan mag je beginnen met aaien.

-Streel de kaak en het plaatsje onder de kin, maar vermijd de buik en de staart.

-Stop tijdig.

Extra

Ik deel af en toe tips & tricks over katjes op Facebook.

Facebook