Advies katjes

Advies katjes (Kattentaal)

Kattenfluisteraar, cat whisperer, ... What's in a name?

Ik moet u nu al teleurstellen, ik kan niet praten met katten. Ik vind het zelf heel jammer, ik heb ze zoveel te vertellen. Maar wat kan ik dan wel? Door mijn studies heb ik geleerd om te begrijpen waarom katten doen wat ze doen. Ik heb geleerd hoe ik de lichaamstaal van katten (de stand van de oren, de stand van de staart, ...) moet interpreteren. Door dit aangeleerde inzicht wil ik u heel graag helpen om een bestaand kattengedragsprobleem op een katvriendelijke manier op te lossen.

Kattengedragsproblemen ontstaan soms door ouderdom of gezondheidsproblemen. Indien uw kat bijvoorbeeld plots de kattenbak niet meer gebruikt kan dit een medische oorzaak hebben (pijnlijke gewrichten, blaasproblemen, ...). Aarzel niet om een dierenarts te raadplegen bij eventuele twijfel in die richting.

Goed nieuws! U kan uw katje wel degelijk dingen aan- en afleren

Katjes begrijpen is meestal niet van de poes. Kattentaal is immers ook een heel andere taal dan mensentaal en daar wringt vaak het schoentje. De kat begrijpt vaak niet wat het baasje van haar verwacht en het baasje snapt dikwijls niet wat de kat bedoelt. Dit kan tot heel wat problemen en frustraties leiden, zowel bij het baasje als bij het katje.

Een probleemgedrag (bijvoorbeeld krabben aan de zetel) is een kattengedrag dat de katteneigenaar als een probleem ervaart. Als we dit specifiek probleemgedrag echter vanuit het standpunt van de kat bekijken is dit een heel natuurlijk gedrag. Katjes krabben namelijk om hun nagels te scherpen, zich uit te strekken, hun geur te markeren, stress te reduceren, ... We gaan het katje nooit kunnen afleren om te krabben, maar we kunnen wel aanleren dat het poesje in de toekomst enkel nog maar aan de krabpaal mag krabben en niet meer aan de zetel.

Bij welke problemen kan Kattentaal onder andere helpen?

Kattenbak niet gebruiken

Sproeien

Agressie naar mensen

Agressie naar andere dieren

Krabben aan meubilair

Vernielzucht

's Nachts onophoudelijk miauwen

Kaalbijten

Overdreven wassen

Verminken staart

Najagen staart

Angsten

Probleemgedrag Katten - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Een heel belangrijke fase in het leven van een kittentje: de socialisatiefase

Het is uiterst belangrijk om een kittentje de eerste 12 à 14 weken bij de mamapoes, broertjes en zusjes te laten. Van hen leert ze namelijk het best. In die periode zullen de kittentjes elkaar bijvoorbeeld onderling corrigeren wanneer er te ruw gespeeld wordt. Katjes die te vroeg uit het nestje weggehaald worden, hebben een veel grotere kans om op volwassen leeftijd een gedragsprobleem te ontwikkelen.

Wanneer het kittentje tussen de drie en veertien weken oud is wordt de blauwdruk gemaakt. De positieve en negatieve ervaringen dragen ze mee voor de rest van hun leven. Een kittentje die in die periode bijvoorbeeld nooit in contact is gekomen met mensen zal later hoogstwaarschijnlijk bang zijn van mensen en dus eerder agressief naar hen zijn. Een kittentje die anderzijds in die weken in contact is gekomen met het geluid van de stofzuiger, zal in haar volwassen leven niet bang zijn van de stofzuiger.

Socialisatie Kitten - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Bezint eer ge begint: een nieuw katje in huis

Indien u overweegt om een katje in huis te nemen is het heel belangrijk om hier goed over na te denken. Een diertje is, volgens mij, immers voor het leven en niet voor even. Kan u instaan voor alle noden van het diertje (oprechte dierenliefde, financieel, tijd, genoeg ruimte, vrijheid, ...)? Indien u al een ander huisdier hebt is het ook belangrijk om met dat diertje rekening te houden vooraleer een extra beestje in huis te halen. Ben je zeker? Overweeg dan zeker eens een bezoekje aan het asiel. Er zitten daar talloze lieve diertjes die een gouden mandje verdienen.

Aanschaffen Kat - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Moet dat nu echt, verhuizen?

Katjes hechten heel veel belang aan hun (t)huis. Hier hebben ze immers zorgvuldig op meerdere plaatsen hun geurmarkeringen aangebracht (denk maar aan al die keren dat je katje met haar kopje tegen pakweg de zetel wreef). Wij ruiken het niet, maar voor katjes (die beter geuren kunnen waarnemen dan mensen) is dit van heel groot belang. Daarnaast houdt een kat niet van grote aanpassingen en is ze zeer stressgevoelig. Als we de som maken, kunnen we dus concluderen dat een verhuis voor een kat niet zo evident is.

Het is aan te raden om dit rustig en doordacht aan te pakken. Het komt erop neer dat we het zo aangenaam mogelijk maken voor het katje tijdens de verhuisperiode en het katje in de beginperiode in het nieuwe huis niet buiten laten. Ook hier gaan we aan de slag met een stappenplan (enkele dagen/weken) tot het katje zich volledig op haar gemak voelt in de nieuwe omgeving.

Verhuis Kat - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Je maakt maar één keer een eerste (goeie) indruk

Het is uiterst belangrijk om twee dieren die elkaar niet kennen correct te introduceren aan elkaar. Gewoon van dag één de twee diertjes samen in één ruimte zetten is echt af te raden. De kans dat het zomaar goed komt is bestaande, maar toch wel heel klein. Het is beter om dit rustig en doordacht aan te pakken. Het komt erop neer dat de dieren elkaar in het begin helemaal niet mogen zien. Vanaf dan wordt er aan de hand van een stappenplan (enkele dagen/weken) gewerkt naar het einddoel: twee dieren die in harmonie (of toch op z'n minst zonder stress) samen kunnen leveren.

Introductie Kat - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Hoe gaat het geven van advies in z'n werk?

Na uw vraag, neemt Kattentaal contact met u op om alle nodige informatie te verzamelen. Dit gebeurt per telefoon, per e-mail of door middel van een plaatsbezoek. Dit alles is afhankelijk van de case.

Alle verzamelde informatie wordt daarna door mijzelf, bij mij thuis, verwerkt.

Vervolgens wordt u door mij terug gecontacteerd om u de nodige informatie te verschaffen. Afhankelijk van de case gebeurt dit per telefoon, e-mail of plaatsbezoek bij u thuis.

Daarna kunt u zelf (alleen) aan de slag met het stappenplan/de tips van Kattentaal.

Tot het gewenste resultaat bereikt is kan u uiteraard steeds contact opnemen met mij.

Prijzen

Advies 15 € / uur
Kilometervergoeding 0,30 € / kilometer