Tips katjes

De overgang van oud naar nieuw: vuurwerk - drukte in huis

Het vieren van oud naar nieuw... Leuk voor mensen, vaak zeer stresserend voor katjes (bezoek in huis, vuurwerk, …). We kunnen onze viervoeter hier echter wel een ‘pootje’ helpen om de stress deze avond tot een minimum te beperken:

-Houd je katje binnen, weg van de drukte en het lawaai buiten (massa al dan niet dronken mensen, vuurwerk, …).

-Zorg binnen voor een plaatsje waar je katje zich veilig voelt en zich kan terugtrekken als de drukte haar allemaal eventjes te veel wordt.

-Zorg ervoor dat de kattenbak, krabpaal, eten en drinken bereikbaar zijn voor je katje, zonder dat ze hiervoor moet passeren waar het druk is.

-Zorg dat je katje omringd wordt door haar eigen geurtje. Dit geurtje zit bijvoorbeeld in een ongewassen dekentje waar ze vaak op slaapt. Een kat die omringd wordt door haar eigen geur zal zich veel sneller op haar gemak voelen.

-Als je kat van nature heel gestresseerd is, zijn er in de handel middeltjes te verkrijgen om je kat te helpen rustig te worden.

-Verder kan je als baasje ook comfort bieden aan je katje als je merkt dat ze niet volledig op haar gemak is. Dit kan door bijvoorbeeld rustig tegen haar te praten.

-Natuurlijk is het voor bezoekers heel aanlokkelijk om je huisdiertje te willen knuffelen, maar een gestresseerde kat wordt hier alleen maar meer gestresseerd door. Durf als baasje aan je gasten te vragen om je viervoetertje met rust te laten.

Wist je dat katjes vaak te weinig drinken?

Dit kan nadelige gevolgen hebben op de gezondheid van je huisdiertje. Maar wij baasjes kunnen helpen:

-Kies voor een drinkpot (of overweeg een waterfontein) in inox, glas of keramiek die breder is dan de snorharen van je kat en zorg ervoor dat die steeds proper is (echter niet reinigen met sterk geurende producten)

-Plaats die waterbak op een rustige plaats in de schaduw, die altijd bereikbaar is en waar je kat vaak passeert

-Zet meerdere potjes verspreid over het huis (minstens aantal kattengroepen + 1)

-Zorg ervoor dat er overal rond de drinkbak ongeveer 30 cm vrije ruimte is en dat de drinkplaats zo’n 2 meter verwijderd is van eetbakje en kattenbak

-Geef enkel water. Het water (idealiter regenwater of gefilterd water) moet steeds vers en fris zijn. Melk is niet goed voor volwassen katten. Je kan je volwassen kat af en toe wel eens verwennen met speciale kattenmelk. Kittens hebben normaal gezien genoeg aan de moedermelk. Voor weeskatjes kan er speciale melkpoeder verkregen worden bij de apotheek.

Teveel drinken daarentegen is soms een teken aan de wand van een potentieel gezondheidsprobleem. Drinkt je kat opeens meer (bij normale temperaturen), dan is het aan te raden eens bij de dierenarts langs te gaan.

Heb jij, net als zovele andere kattenbaasjes, een gedrocht van een krabpaal in huis die niet gebruikt wordt? Let’s fix it!

-Voorzie zowel verticale (bv. kokosmat tegen de muur) als horizontale (bv. kokosmat op de grond) krabmogelijkheden.

-Verticaal: Je katje moet zich volledig kunnen uitstrekken en vanuit die positie haar nagels van boven naar beneden kunnen trekken (de paal moet dus ononderbroken hoog genoeg zijn of het objet tegen de muur moet hoog genoeg hangen). Vaak wordt hiervoor sisaldraad gebruikt als materiaal. Dat is goed, maar let er wel op dat de sisaldraad van boven naar beneden loopt en dus niet horizontaal. Zorg er in het geval van de paal voor dat die stevig genoeg is zodat de paal niet begint te wiebelen als je katje er tegen leunt.

-Horizontaal: Dit kan bv. een kokosmat (op de grond) zijn of een plankje op de grond in karton. Deze plankjes zijn idealiter wat gegolfd (afgevlakte halve acht) qua vorm en groot genoeg.

-Zorg voor meerdere krabplaatsen in huis die steeds makkelijk bereikbaar zijn voor je katje. Plaats die op de plaatsen waar je viervoetertje nu al krabt, op plaatsen waar je katje vaak komt of vlakbij de doorgang van buiten naar binnen (in het geval van een kattenluikje).

-Maak de krabobjecten (in het begin) extra aantrekkelijk door ze te betrekken in het spel met hengel en veer of door het object met kattenkruid te besprenkelen.

-Het hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Soms kan je het gewoon zelf maken of kan je een bestaande krabpaal aanpassen door er bv. een slaapplankje van tussen te halen zodat er één ononderbroken paal bekomen wordt.

-Verder bestaan er krabobjecten die zowel functioneel zijn voor je huisdiertje en mooi in jouw interieur passen. Of denk ook eens out of the box: waarom bv. geen boomstronkje in plaats van een sisalpaal?