Advies katjes

Oplossen kattengedragsproblemen

Een probleemgedrag is een kattengedrag dat de katteneigenaar als een probleem ervaart, bijvoorbeeld krabben aan de zetel. Als we dit specifiek probleemgedrag echter vanuit het standpunt van de kat bekijken is dit geen probleemgedrag, maar een natuurlijk gedrag. Katjes krabben om hun nagels te scherpen, zich uit te strekken, hun geur te markeren, ...

Voorbeelden kattengedragsproblemen

Kattenbak niet gebruiken

Sproeien

Agressie naar mensen

Agressie naar andere dieren

Krabben aan meubilair

Vernielzucht

's Nachts onophoudelijk miauwen

Kaalbijten

Overdreven wassen

Verminken staart

Najagen staart

Angsten

Probleemgedrag Katten - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Bovenstaande is slechts een selectie van de meest voorkomende kattengedragsproblemen. Contacteer Kattentaal gerust ook als uw kat een ander probleemgedrag vertoont die niet bij de voorbeelden staat.

De kans bestaat ook dat uw kat verschillende kattengedragsproblemen tegelijkertijd heeft, bijvoorbeeld angsten in combinatie met agressie naar mensen.

Kattengedragsbegeleiding

Bij ons is het beroep kattengedragsbegeleider, in de volksmond vaak omschreven als kattenfluisteraar, nog niet zo gekend als bijvoorbeeld in Nederland of het Verenigd Koninkrijk.

Mensen gaan met hun hond naar een hondenschool als ze hun hond willen trainen, maar nog niet veel mensen weten dat ze ook ergens terecht kunnen als hun kat naast de kattenbak urineert, agressief is naar mensen of meubels kapot maakt. Hierdoor komen er vaak katjes in het asiel terecht.

Kattengedragsproblemen kunnen echter relatief snel en gemakkelijk opgelost worden, mits de juiste aanpak.

Kattentaal kan u helpen inzicht te krijgen in het waarom uw kat een probleemgedrag vertoont én hoe dit op een katvriendelijke manier permanent op te lossen is.

Dit alles is gebaseerd op wetenschappelijke studies waarin er rekening gehouden wordt met de ethologie (= studie van het gedrag) en de genetische aanleg van uw kat. Verder wordt er ook rekening gehouden met hetgeen in grote lijnen allemaal (al dan niet) gebeurd is in het leven van uw huisdiertje.

Verder ontstaan kattengedragsproblemen ook vaak door ouderdom of gezondheidsproblemen. Indien uw kat bijvoorbeeld plots de kattenbak niet meer gebruikt kan dit een medische oorzaak hebben (pijnlijke gewrichten, blaasproblemen, ...). In dergelijke gevallen raad ik u aan om eerst even bij de dierenarts te passeren voor een medische check-up.

Voorkomen kattengedragsproblemen

Vele kattengedragsproblemen kunnen voorkomen worden door een kat juist de socialiseren en juist te introduceren. Kattentaal kan u hierbij helpen.

Introductie kat

Indien u al een huisdier hebt en nog graag een volwassen kat of kitten zou willen toevoegen aan uw gezin, is het belangrijk om hier eerst goed over na te denken. Zit je huisdiertje echt te wachten op een extra diertje in huis? Verder is het zeker ook aan te raden om de diertjes correct aan elkaar te introduceren. Het is in het begin wat tijd en energie investeren, maar dit loont zeker. Het zal immers veel meer tijd in beslag nemen om een foute introductie achteraf recht te moeten trekken. Om nog te zwijgen over jouw frustraties en de ongemakken die je huisdiertjes moeten ondergaan.

Door een nieuwe kat juist te introduceren, kunnen kattengedragsproblemen zoals agressie, sproeien, vernielzucht, ... voorkomen worden.

Introductie Kat - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Socialisatiefase kitten

Een kittentje leert heel veel de eerste weken na haar geboorte. Het is uiterst belangrijk om een kittentje de eerste 12 weken bij de mama, broertjes en zusjes te laten. Van hen leert ze namelijk het best. In die periode zullen de kittentjes elkaar bijvoorbeeld onderling corrigeren wanneer er te ruw gespeeld wordt. In die weken wordt de blauwdruk van het gedrag van het katje bepaald. De positieve en negatieve ervaringen dragen ze mee voor de rest van hun leven. Een kittentje die in die periode bijvoorbeeld nooit in contact is gekomen met mensen zal later hoogstwaarschijnlijk bang zijn van mensen en dus eerder agressief naar hen zijn. Een kittentje die anderzijds in die weken bijvoorbeeld leert dat de stofzuiger helemaal niets ergs hoeft te zijn zal in haar volwassen leven niet wegrennen als een gek telkens de stofzuiger gebruikt wordt. Zaken die fout zijn gelopen bij de socialtiesatie kunnen omgekeerd worden, maar het is uiteraard altijd beter om te voorkomen dan te genezen.

Door een kat goed te socialiseren, kunnen kattengedragsproblemen zoals angsten, agressie, ... voorkomen worden.

Socialisatie Kitten - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Algemeen advies

Kattentaal kan u advies geven bij enkele belangrijke fases in het leven van uw kat. Dit zowel in het voordeel van het welzijn van uw kat als in uw voordeel. Een gelukkige kat = een gelukkig baasje.

Verhuis kat

Een kat houdt niet van grote aanpassingen en is zeer stressgevoelig. Een verhuis is voor een kat dus niet echt een cadeau. Echter, door enkele kleine acties, kunnen we ervoor zorgen dat de kat zich meer op haar gemak voelt tijdens deze hectische periode (vóór, tijdens en nà de verhuis).

Verhuis Kat - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Aanschaffen kat

Indien u overweegt om een katje in huis te nemen is het heel belangrijk om hier goed over na te denken. Een diertje is immers voor het leven en niet voor even. Kan u instaan voor alle noden van het diertje (oprechte dierenliefde, financieel, tijd, ...)? Indien u al een ander huisdier hebt is het ook belangrijk om met dat diertje rekening te houden vooraleer een nieuw katje aan te schaffen. Overweeg zeker ook eens een bezoekje aan het asiel. Er zitten daar talloze lieve diertjes die een gouden mandje verdienen.

Aanschaffen Kat - Kattentaal - Advies katjes en kattenoppas aan huis regio Waregem

Bovenstaande is slechts een selectie. Contacteer Kattentaal gerust ook als u een andere vraag hebt die niet bij de voorbeelden staat.

Werkwijze

Na uw vraag, neemt Kattentaal contact met u op om de nodige informatie te verzamelen. Dit gebeurt meestal per telefoon op per mail.

Alle verzamelde informatie wordt aansluitend door Kattentaal verwerkt.

Daarna wordt u terug door Kattentaal gecontacteerd om u de nodige informatie te verschaffen. Afhankelijk van de case gebeurt dit per telefoon, mail of plaatsbezoek bij u thuis.

Afhankelijk van het probleem zou er al zeer snel verandering in het gedrag van uw kat merkbaar moeten zijn.

Tot het probleem opgelost is kunt u echter steeds (zonder meerprijs) contact opnemen met Kattentaal.

Tarieven

Advies 15 € / uur
Kilometervergoeding (in geval van huisbezoek, niet altijd nodig) 0,30 € / kilometer (*)

(*) De kilometervergoeding wordt berekend vanaf (en tot) Brouwerijstraat 100, 8790 Waregem.